Újdonság a ŠKODA-ról
2019.01.31.

Vázlatokon a ŠKODA KAMIQ

Íme két vázlat, ami előre vetíti mire is számíthatunk a márciusi premieren. A KAMIQ egy új formavilágot hoz el a ŠKODA SUV-k közé. Hogy milyen is ez az új dizájn, arról a ŠKODA főtervezője és a vázlat készítője mesél.
KAMIQ

Igen, a KAMIQ más, mint amit megszoktunk eddig a ŠKODA formanyelvétől, egy új megközelítése annak. A legszembetűnőbb, hogy a fényszóró és az irány-, és helyzetjelző különváltak egymástól.

És hogy kinek köszönhetjük a KAMIQ meghatározó vonalait? Ismerkedjünk meg Antik Mikael Savio-val, aki az itt látható skicceket készítette.

Mennyire fontos manapság a rajzolás a tervezési folyamatban? 
A tervezési folyamat nagyon lényeges része. Minden autótervezés papíron kezdődik, ami a leggyorsabb módja a kommunikációnak. Amikor vázlatot készítünk, egy ötletet vizuális formába öntünk. Már itt eldől, hogy milyen formában jelenítjük a márka jellegzetes jegyet.

Mire van szükség ahhoz, hogy egy vázlat igazán sikeres legyen később?  
Egy világos, és tiszta ötletre, amely ugyanakkor erős érzelmeket kelt, és a formanyelvet új irányba kell mozdítania. Emellett összhangban kell lennie a márka meghatározó dizájnelemeivel, harmonikusnak kell lennie, és az sem árt, ha az arányai rendben vannak. A vázlatnak ösztönöznie kell, vágyat ébresztenie az emberekben a modellel kapcsolatban.

A többi termékkel összehasonlítva miben más az, ha autókat rajzolunk?
Igazából nem látok nagy különbségeket. A vázlatrajzok célja, hogy az alapformát elfogadtassa. Véleményem szerint kevés különbség van az autó vázolása és más dolgok rajzolása között. A vázlat célja az új forma elfogadtatása. Egy új autó vázlatának a lényege, hogy valami váratlan újdonságot hozzon az autótervezés területén, de ugyanezt várják el szinte minden más termék tervezése során is.

Mit jelent az Ön számára a rajzolás? 
Olyan, mint a levegőt venni! Ez a legtermészetesebb út számomra, hogy kifejezzem magam.

Az autókat vagy a rajzolást szerette meg előbb?
Nehéz megmondani. Mindkettőt egyszerre. Már kiskorom óta szeretek rajzolni, és persze autókat is mindig szerettem rajzolni.

Honnan meríti az inspirációt?
Leginkább talán a zenéből és a szép tárgyakból. De néha az olyan egyszerű dolgok, mint egy jó beszélgetés is nagyon inspiráló lehet.