√öjdons√°g a ҆KODA-r√≥l
2021.06.14.

҆KODA ENYAQ SPORTLINE ūĚó∂V ‚Äď Elektromos, √©rzelemd√ļs, dinamikus

A ҆KODA ENYAQ SPORTLINE iV az √ļj, tiszt√°n elektromos hajt√°srendszerŇĪ, akkumul√°torhajt√°s√ļ Mlad√° Boleslav-i SUV-modell eddigi legsportosabb v√°ltozata. Megjelen√©s√©t sz√°mos fekete r√©szlet √©s nagym√©retŇĪ kerekek hat√°rozz√°k meg, emellett a karossz√©ri√°t m√©lyebbre s√ľllyesztŇĎ sportfut√≥mŇĪ k√≠n√°lja a vezet√©s k√ľl√∂n√∂sen dinamikus √©lm√©ny√©t. A belt√©rben sz√©nsz√°lerŇĎs√≠t√©sŇĪ mŇĪanyag (karbon) hat√°s√ļ dekorbet√©tek, h√°romk√ľllŇĎs multifunkci√≥s sportkorm√°ny √©s integr√°lt fejt√°ml√°kkal kiform√°lt sport√ľl√©sek gondoskodnak sportos hangulatr√≥l. A ҆KODA AUTO ezzel √ļj z√°szl√≥shaj√≥ja k√≠n√°lat√°ba is bevezeti a SPORTLINE modellv√°ltozatot, m√©gpedig mindj√°rt h√°rom teljes√≠tm√©nyszinten: a 132 kW* teljes√≠tm√©nyŇĪ ENYAQ SPORTLINE iV 60 √©s a 150 kilowattos* ENYAQ SPORTLINE iV 80 egyar√°nt h√°ts√≥ker√©khajt√°ssal k√©sz√ľl, m√≠g az ENYAQ SPORTLINE iV 80x k√©t elektromos motorj√°val 195 kW** teljes√≠tm√©nyt √©s √∂sszker√©khajt√°st k√≠n√°l.
skoda


A SPORTLINE v√°ltozatok a ҆KODA modellportf√≥li√≥j√°nak szerves r√©szei. E hagyom√°nyt folytatja a cseh aut√≥gy√°rt√≥ elsŇĎ tiszt√°n elektromos hajt√°srendszerŇĪ, akkumul√°torhajt√°s√ļ SUV-modellj√©vel is, amikor a ҆KODA ENYAQ SPORTLINE iV verzi√≥val bŇĎv√≠ti k√≠n√°lat√°t. Az itt az alapkivitelhez tartoz√≥ sportfut√≥mŇĪ modellspecifikus hangol√°s√ļ rug√≥kat √©s leng√©scsillap√≠t√≥kat tartalmaz, s el√∂l 15, h√°tul 10 millim√©terrel s√ľllyeszti m√©lyebbre a karossz√©ri√°t. A sportos megjelen√©st a karossz√©ria sz√≠n√©re f√©nyezett l√∂kh√°r√≠t√≥k √©s oldals√≥ k√ľsz√∂bbor√≠t√°sok is hangs√ļlyozz√°k. Az elektromos SUV-modell h√°ts√≥- √©s √∂sszker√©khajt√°s√°val is minden k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt hat√©kony von√≥erŇĎ√°tad√°si k√©pess√©gekkel rendelkezik, magabiztosan tov√°bb√≠tva az √ļtfel√ľletre elektromos hajt√°srendszere teljes√≠tm√©ny√©t. Az elektromos motorok konstrukci√≥jukb√≥l ad√≥d√≥an m√°r indul√°skor csaknem teljes eg√©sz√©ben rendelkez√©sre bocs√°tj√°k maxim√°lis forgat√≥nyomat√©kukat, az aut√≥ alj√°ban, a tengelyek k√∂z√∂tt elhelyezett nagyfesz√ľlts√©gŇĪ akkumul√°tor pedig alacsony t√∂megk√∂z√©ppontr√≥l gondoskodva a j√°rmŇĪ mozg√©konys√°g√°ra √©s kanyarbeli menettulajdons√°gaira is kedvezŇĎ hat√°st fejt ki. A sportfut√≥mŇĪ speci√°lis hangol√°s√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen a ҆KODA ENYAQ SPORTLINE iV dinamikusabb, a gyors kanyarokban pedig karossz√©ri√°ja m√©rs√©kelt oldalir√°ny√ļ dŇĎl√©se jellemzi. Az alapkivitelhez tartoz√≥ progressz√≠v korm√°nyz√°s sportosabb ir√°ny√≠that√≥s√°gi tulajdons√°gokat tesz lehetŇĎv√©.

Két motor és összkerékhajtás az ENYAQ SPORTLINE iV 80x számára

A legerŇĎsebb v√°ltozat az ENYAQ SPORTLINE iV 80x, amely az elsŇĎ tengely√©n elhelyezett m√°sodik villanymotorj√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen √∂sszker√©khajt√°ssal juttatja tekint√©lyes teljes√≠tm√©ny√©t az √ļtra. A k√©t elektromos g√©p egy√ľttesen 195 kW** teljes√≠tm√©nyt produk√°l √©s 425 newtonm√©ter maxim√°lis forgat√≥nyomat√©kot bocs√°t a vezetŇĎ rendelkez√©s√©re. ElsŇĎdleges hajt√°sk√©nt a h√°ts√≥ tengely √°lland√≥ gerjeszt√©sŇĪ szinkronmotorja szolg√°l, amelynek teljes√≠tm√©nye 150 kW*, maxim√°lis forgat√≥nyomat√©ka 310 newtonm√©ter, legnagyobb fordulatsz√°ma pedig 16¬†000 1/min, s fesz√ľlts√©g√°talak√≠t√≥val (inverter) √©s egyfokozat√ļ √°thajt√≥mŇĪvel k√∂z√∂sen p√°rhuzamos tengelyŇĪ elrendez√©sben √ľzemel. A szinkronmotort nagy teljes√≠tm√©nysŇĪrŇĪs√©g √©s magas hat√°sfok jellemzi. Teljes√≠tm√©nye sz√©les fordulatsz√°m-tartom√°nyon √°lland√≥ √©s folytonos teljes√≠tm√©nykarakterisztika jellemzi. Az elsŇĎ tengelyen fesz√ľlts√©g√°talak√≠t√≥val (inverter) √©s egyfokozat√ļ √°thajt√≥mŇĪvel kieg√©sz√≠tett, koaxi√°lis elrendez√©sŇĪ aszinkronmotor mŇĪk√∂dik, amelynek teljes√≠tm√©nye 80 kW*, maxim√°lis forgat√≥nyomat√©ka 162 newtonm√©ter, fordulatsz√°mcs√ļcsa pedig 13¬†500 1/min. Az aszinkronmotorok elŇĎnyei a r√∂vid idŇĎtartam√ļ t√ļlterhelhetŇĎs√©g √©s a kis ellen√°ll√°si vesztes√©g, √≠gy kiv√°l√≥an alkalmasak az √°tmenetileg aktiv√°lhat√≥ kieg√©sz√≠tŇĎ aggreg√°t (Boost) feladat√°ra. Az ENYAQ SPORTLINE iV 80x a 82 kWh energiat√°rol√≥ k√©pess√©gŇĪ akkumul√°torral k√©sz√ľl, hat√≥t√°vja √≠gy a WLTP-ciklus szerint az 500 kilom√©tert*** is meghaladja. Maxim√°lis sebess√©ge 160 kilom√©ter/√≥ra.

Két további hajtásrendszer kínálata

A h√°ts√≥ker√©khajt√°s√ļ ENYAQ SPORTLINE iV 60 h√°ts√≥ tengelyen mŇĪk√∂dŇĎ elektromos motorja 132 kW* teljes√≠tm√©nyt produk√°l, m√≠g az ENYAQ SPORTLINE iV 80 h√°ts√≥ motorj√°nak teljes√≠tm√©nye 150 kW*.

Fékrendszer nagy lassulási teljesítménnyel és energia-visszatáplálással

A f√©kped√°lra l√©pve az ENYAQ SPORTLINE iV elsŇĎsorban k√ľl√∂n√∂sen hat√©kony mozg√°sienergia-visszat√°pl√°l√°si rendszer√©t (rekuper√°ci√≥) haszn√°lja a lassul√°shoz, amennyiben az akkumul√°torban √©pp elegendŇĎ t√°rol√≥kapacit√°s √°ll rendelkez√©sre. Az elektromos motor ekkor gener√°tor√ľzemre v√°ltva n√∂veli a gazdas√°goss√°got √©s a hat√≥t√°vot. A f√©kez√©s sor√°n felszabadul√≥ energia √≠gy nem megy hŇĎ form√°j√°ban veszendŇĎbe, hanem r√©szben elektromos energi√°v√° alak√≠tva az akkumul√°tor t√°rolhatja. Sz√ľks√©g eset√©n az √ľzemi f√©krendszer is automatikusan mŇĪk√∂d√©sbe l√©p. A vezetŇĎ a korm√°nyker√©k sz√©riafelszerelts√©ghez tartoz√≥ kapcsol√≥billentyŇĪivel b√°rmikor manu√°lisan √°ll√≠thatja a rekuper√°ci√≥, s ezzel a f√©kr√°seg√≠t√©s m√©rt√©k√©t. El√∂l belsŇĎ szellŇĎz√©sŇĪ t√°rcsaf√©kek dolgoznak, m√≠g a h√°ts√≥ f√©keket a rekuper√°ci√≥ k√∂vetkezt√©ben csup√°n kism√©rt√©kŇĪ ig√©nybev√©tel jellemzi. Ennek megfelelŇĎen itt robusztus dobf√©keket alkalmaztak a tervezŇĎk, amelyek z√°rt fel√©p√≠t√©s√ľknek k√∂sz√∂nhetŇĎen k√ľl√∂n√∂sen v√©dettek a korr√≥zi√≥val szemben.

Dinamikus megjelen√©s fekete karossz√©ria-kieg√©sz√≠tŇĎkkel

Sz√°mos, f√©nyes fekete elem azonos√≠tja az ENYAQ SPORTLINE iV v√°ltozatot m√°r elsŇĎ pillant√°sra jellegzetes ҆KODA SPORTLINE modellk√©nt. A mark√°ns ҆KODA-hŇĪtŇĎr√°cs szeg√©lye √©pp√ļgy f√©nyes fekete, mint az Air Curtain elemek C-alak√ļ keretei. Mindez elt√©rŇĎ sz√≠nŇĪ kontrasztot eredm√©nyez a karossz√©ria sz√≠n√©re f√©nyezett, dinamikus kialak√≠t√°s√ļ elsŇĎ l√∂kh√°r√≠t√≥val, amely m√©hsejtmint√°zat√ļ r√°csozattal fedett nagym√©retŇĪ k√∂zponti l√©gbe√∂mlŇĎ ny√≠l√°st foglal mag√°ban √©s l√©gterelŇĎperemmel is kieg√©sz√ľl. F√©nyes fekete st√≠lusjegyk√©nt tŇĪnnek fel tov√°bb√° a k√ľlsŇĎ visszapillant√≥ t√ľkr√∂k h√°zai, az ablakszeg√©lyek √©s a tetŇĎs√≠nek, valamint a modellspecifikus h√°ts√≥ l√∂kh√°r√≠t√≥ diff√ļzoreleme. A h√°ts√≥ l√∂kh√°r√≠t√≥ √©pp√ļgy a karossz√©ria sz√≠n√©re f√©nyezett, mint az oldals√≥ k√ľsz√∂bbor√≠t√°sok. A csomagt√©rajt√≥ √∂n√°ll√≥ betŇĪkbŇĎl √°ll√≥ "҆KODA" felirata √©s a t√≠pusjelz√©s szint√©n f√©nyes, m√≠g a tetŇĎl√©gterelŇĎ matt fekete bevonatot kap.

Nagym√©retŇĪ kerekek √©s s√∂t√©t√≠tett √ľvegek

Az ENYAQ SPORTLINE iV dinamikus megjelen√©s√©t az aerodinamikailag optimaliz√°lt kialak√≠t√°s√ļ, nagym√©retŇĪ k√∂nnyŇĪf√©m ker√©kt√°rcs√°i is hangs√ļlyozz√°k. Az antracit√°rnyalat√ļ Vega ker√©kt√°rcs√°k perem√°tm√©rŇĎje 20 col, a 21 colos Betria pedig fekete f√©nyez√©ssel rendelhetŇĎ. A gumiabroncsok eset√©ben az √∂nt√∂m√≠tŇĎ SEAL-technol√≥gi√°t alkalmazt√°k. Ez a fut√≥fel√ľlet p√©ld√°ul v√©kony sz√∂g, t√∂r√∂tt √ľvegdarab vagy √©les kŇĎ okozta, kisebb s√©r√ľl√©seit a gumiabroncsban tal√°lhat√≥ viszk√≥zus anyaggal z√°rja le automatikusan, √≠gy nem sz√ľks√©ges azonnal kereket cser√©lni. A s√∂t√©t√≠tett h√°ts√≥ sz√©lv√©dŇĎ √©s h√°ts√≥ oldalablakok (Sunset) szint√©n a sportos megjelen√©st emelik ki, ny√°ron pedig hŇĪv√∂sebb belt√©rrŇĎl gondoskodnak. Az elsŇĎ √©s h√°ts√≥ oldalablakok akusztikai √ľvegez√©se speci√°lis f√≥li√°j√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen m√©rs√©kli az utast√©r zajszintj√©t.

Már alapkivitelben teljes-LED Matrix-fényszórók és teljes-LED hátsó lámpák

A teljes-LED Matrix-f√©nysz√≥r√≥k az ENYAQ SPORTLINE iV alapfelszerelts√©g√©t bŇĎv√≠tik. Mindegyik Matrix-t√°vf√©nymodulban 24-24 √∂n√°ll√≥an szab√°lyozhat√≥ LED-egys√©g teszi lehetŇĎv√© a k√∂zleked√©s t√∂bbi r√©sztvevŇĎj√©nek vak√≠t√°sa n√©lk√ľl a t√°vols√°gi f√©nysz√≥r√≥ folyamatos haszn√°lat√°t. Az intelligens f√©nytechnika automatikusan ki√°rny√©kolja a f√©nyk√©v√©kbŇĎl a sz√©lv√©dŇĎn elhelyezett kamera √°ltal √©rz√©kelt j√°rmŇĪveket, illetve a f√©nyt visszaverŇĎ embereket √©s m√°s objektumokat. Szint√©n az alapkivitelhez tartoznak a f√©nysz√≥r√≥tiszt√≠t√≥ berendez√©s, valamint a krist√°lyhat√°s√ļ fel√ľlettel kidolgozott √©s dinamikus ir√°nyjelzŇĎvel szerelt, ugyancsak teljes-LED technik√°j√ļ h√°ts√≥ l√°mp√°k. Igazi k√ľl√∂nlegess√©g az extrafelszerel√©sk√©nt rendelhetŇĎ, innovat√≠v Crystal Face, amelyben √∂sszesen 131 f√©nykibocs√°t√≥ di√≥da (LED) vil√°g√≠tja meg a hŇĪtŇĎr√°cs f√ľggŇĎleges bord√°it √©s v√≠zszintes s√°vj√°t. A teljes-LED Matrix-f√©nysz√≥r√≥k tomp√≠tott- √©s t√°vf√©ny-LED-moduljai, illetve a nappali menetf√©ny cs√≠kja √ľdv√∂zlŇĎ f√©nyanim√°ci√≥val is szolg√°l.

Sportos Design Selection kivitel fekete k√°rpitokkal √©s karbonhat√°s√ļ dekorbet√©tekkel

Fekete k√°rpitok √©s sz√©nsz√°lerŇĎs√≠t√©sŇĪ mŇĪanyag (karbon) hat√°s√ļ dekors√°vok hat√°rozz√°k meg az ENYAQ SPORTLINE iV utaster√©nek st√≠lus√°t. A tiszt√°n elektromos hajt√°srendszerŇĪ, akkumul√°torhajt√°s√ļ SUV-modellben olyan Design Selection √∂ssze√°ll√≠t√°sok v√°ltj√°k fel a hagyom√°nyos felszerelts√©gi szinteket, amelyek a modern lak√≥k√∂rnyezeteket id√©zik, mik√∂zben t√∂k√©letesen √∂sszehangolt sz√≠neket √©s anyagokat k√≠n√°lnak. A SPORTLINE v√°ltozat modellspecifikus Design Selection √∂ssze√°ll√≠t√°s√°ban integr√°lt fejt√°ml√°kkal kiform√°lt, fekete sport√ľl√©sek gondoskodnak minden menethelyzetben optim√°lis oldaltart√°sr√≥l. Az √ľl√©seket Suedia mikrosz√°las sz√∂vet √©s bŇĎr bor√≠tja, sz√ľrke szeg√©lyekkel kieg√©sz√≠tve, m√≠g a textil l√°bszŇĎnyegek sz√ľrke nubukkal steppeltek. A mŇĪszerfalat fekete mŇĪbŇĎrbevonat bor√≠tja, s a mennyezetk√°rpit is fekete. A mŇĪszerfal √©s az ajt√≥k√°rpitok dekorbet√©tjei sz√©nsz√°lerŇĎs√≠t√©sŇĪ mŇĪanyag (karbon) hat√°s√ļak. A k√∂z√©pkonzolon a sebess√©gv√°lt√≥ kism√©retŇĪ billenŇĎkapcsol√≥j√°nak k√∂rnyezete √©pp√ļgy feket√©n f√©nylik, mint az elektromos r√∂gz√≠tŇĎf√©k gombja. Az alum√≠niumdiz√°jn ped√°lbor√≠t√°sok szint√©n sportos, dinamikus st√≠lusjegyek.

Multifunkci√≥s sportkorm√°ny h√°rom k√ľllŇĎvel, bŇĎrbevonattal √©s kontraszt√°rnyalat√ļ d√≠szvarr√°sokkal

A ҆KODA ENYAQ SPORTLINE iV h√°romk√ľllŇĎs multifunkci√≥s sportkorm√°nya m√°r az √ļj ҆KODA-st√≠lust k√©pviseli. BŇĎrbevonat√ļ karim√°ja fŇĪthetŇĎ √©s sz√ľrke kontraszt√°rnyalat√ļ varr√°sok d√≠sz√≠tik, als√≥ k√ľllŇĎje pedig "SPORTLINE" felirat√ļ plakettet hordoz. K√∂nnyen kezelhetŇĎ gombjai √©s rec√©zett g√∂rgetŇĎkerekei seg√≠ts√©g√©vel sz√°mos j√°rmŇĪfunkci√≥ k√∂zvetlen√ľl a korm√°nyker√©krŇĎl is vez√©relhetŇĎ. A k√∂z√©pkonzol egyik gombja a 13 col k√©p√°tl√≥j√ļ k√∂zponti infotainment-k√©pernyŇĎn k√∂zvetlen√ľl a sz√©riafelszerelts√©ghez tartoz√≥ Menetprofil-v√°laszt√°s (Driving Mode Select) men√ľj√©be vezet, ahol az Eco, Comfort, Normal, Sport √©s Individual profilok v√°laszthat√≥k.

√öj Kiterjesztett val√≥s√°g head-up-kijelzŇĎ (Augmented Reality Head-up-Display)

Az extrafelszerel√©sk√©nt rendelhetŇĎ head-up-kijelzŇĎ az alapkivitelhez tartoz√≥ Digital Cockpit digit√°lis mŇĪszeregys√©g 5,3 col √°tl√≥j√ļ kijelzŇĎfel√ľlet√©t eg√©sz√≠ti ki √©s elsŇĎ Ň†KODA-modellk√©nt az ENYAQ iV k√≠n√°lat√°ban kiterjesztett val√≥s√°g (Augmented Reality) funkci√≥kat is tartalmaz. A sz√©lv√©dŇĎn h√ļz√≥d√≥ keskeny k√∂zeli mezŇĎ felett a vezetŇĎ k√∂zvetlen l√°t√≥ter√©ben egy nagyobb vet√≠tŇĎmezŇĎ l√°that√≥, amelyen egyebek mellett olyan nagyobb szimb√≥lumok jelennek meg, mint p√©ld√°ul a navig√°ci√≥s rendszer ir√°nymutat√≥ nyilai, amelyek virtu√°lisan az aut√≥ el√©, az √ļtra vet√≠tve tŇĪnnek fel. A gy√ļjt√°s bekapcsol√°s√°hoz - az alapfelszerelts√©ghez tartoz√≥ Kulcsn√©lk√ľli nyit√°s √©s ind√≠t√°s rendszer√©nek (KESSY) k√∂sz√∂nhetŇĎen - elegendŇĎ megnyomni az ind√≠t√≥gombot vagy a f√©kped√°lra l√©pni. Az aut√≥ elhagy√°sakor automatikusan lekapcsol a gy√ļjt√°s.

Sz√°mos innovat√≠v vezetŇĎi seg√©drendszer seg√≠t megelŇĎzni az √ľtk√∂z√©st

A ҆KODA elsŇĎ tiszt√°n elektromos hajt√°srendszerŇĪ SUV-modellje kateg√≥ri√°ja egyik legbiztons√°gosabb j√°rmŇĪve, amely a legmagasabb, vagyis az √∂tcsillagos minŇĎs√≠t√©st √©rte el az Euro NCAP tesztek sor√°n. A ҆KODA legkorszerŇĪbb vezetŇĎi seg√©drendszerei teljes palett√°j√°t k√≠n√°lja az ENYAQ SPORTLINE iV sz√°m√°ra. Az ElŇĎretekintŇĎ gyalogos- √©s ker√©kp√°ros-v√©delemmel (Predictive Pedestrian and Cyclist Protection) kieg√©sz√≠tett Front Assist technik√°ja, illetve a H√°ts√≥ keresztir√°ny√ļ forgalom asszisztenssel (Rear Traffic Alert) bŇĎv√≠tett S√°vv√°lt√°st seg√≠tŇĎ rendszer (Side Assist) m√°s j√°rmŇĪvekkel √©s t√°rgyakkal √ľtk√∂z√©s, illetve a ker√©kp√°ros- √©s gyalogosg√°zol√°s vesz√©ly√©re figyelmeztet. Ide√°lis esetben a Front Assist meg is elŇĎzheti az √ľtk√∂z√©st vagy adott esetben a lehetŇĎ legenyh√©bbre m√©rs√©kelheti k√∂vetkezm√©nyeit. Mindemellett √ļj vezetŇĎi seg√©drendszerek n√∂velhetik tov√°bb a biztons√°got. Gyalogos- √©s ker√©kp√°rosg√°zol√°s, illetve a m√°s j√°rmŇĪvekkel √ľtk√∂z√©s vesz√©lye eset√©n a Kiker√ľl√©s-asszisztens (Collision Avoidance Assist) p√©ld√°ul a korm√°nyz√°si nyomat√©k akt√≠v n√∂vel√©s√©vel t√°mogatja a vezetŇĎt, √≠gy seg√≠ti a szab√°lyozott kiker√ľl√©si manŇĎvert, illetve j√°rul hozz√° a baleset megelŇĎz√©s√©hez. A Bekanyarod√°s-asszisztens (Turn Assist) balra fordul√°skor √©szlelheti idŇĎben a szembŇĎl √©rkezŇĎ forgalmat, s figyelmeztetheti a vezetŇĎt vagy ak√°r automatikusan le is f√©kezheti az aut√≥t. A Kisz√°ll√°s-figyelmeztet√©s (Exit Warning) az ajt√≥k kinyit√°sakor hang-, illetve a k√ľlsŇĎ visszapillant√≥ t√ľk√∂r belsŇĎ oldal√°n f√©nyjelz√©ssel h√≠vja fel a figyelmet, ha h√°tulr√≥l j√°rmŇĪ vagy ker√©kp√°ros k√∂zel√≠t.

Kényelem és biztonság a Menetasszisztenssel (Travel Assist)

A Menetasszisztens (Travel Assist) a j√°rmŇĪ hossz- √©s keresztir√°ny√ļ ir√°ny√≠t√°s√°ban seg√≠ti akt√≠van a vezetŇĎt √©s az Adapt√≠v sebess√©gszab√°lyz√°s (Adaptive Cruise Control) mellett az √ļt√©p√≠t√©si szakaszokat is √©rz√©kelŇĎ Adapt√≠v s√°vtart√°s-asszisztens (Adaptive Lane Assist), a K√∂zleked√©si torl√≥d√°s asszisztens (Traffic Jam Assist), valamint a V√©szhelyzet-asszisztens (Emergency Assist) technik√°it is mag√°ban foglalja. Egy gombnyom√°s a multifunkci√≥s korm√°nyker√©ken, √©s akt√≠v e rendszer, amellyel az ENYAQ SPORTLINE iV tartja az √©ppen ig√©nybe vett forgalmi s√°vot √©s automatikusan fel√ľgyeli az el√∂l halad√≥ m√∂g√∂tti k√∂vet√©si t√°vols√°got. A Travel Assist seg√≠ts√©g√©vel az ENYAQ SPORTLINE iV √∂n√°ll√≥an meg√°llhat, elindulhat, k√∂zleked√©si torl√≥d√°sban pedig √∂nmŇĪk√∂dŇĎen k√∂vetheti az elŇĎtte levŇĎ j√°rmŇĪvet. A Travel Assist a kijelzŇĎk√∂n a j√°rmŇĪ k√∂rnyezet√©t is megjelen√≠ti, a vezetŇĎ √≠gy mindenkor figyelemmel k√≠s√©rheti, milyen objektumokat √©rz√©keltek az aut√≥ szenzorai. A Travel Assist haszn√°lat√°hoz a vezetŇĎnek a korm√°nyon kell tartania a kez√©t. Ha a j√°rmŇĪ azt √©szleli, hogy a vezetŇĎ nem korm√°nyoz, nem f√©kez √©s nem is gyors√≠t, a V√©szhelyzet-asszisztens (Emergency Assist) elŇĎsz√∂r vizu√°lis, illetve hangjelz√©ssel, valamint r√∂vid f√©kez√©ssel figyelmezteti. Ha a vezetŇĎ nem reag√°l, a V√©szhelyzet-asszisztens bekapcsolja a v√©szvillog√≥t √©s az √©ppen ig√©nybe vett forgalmi s√°vban eg√©szen meg√°ll√°sig f√©kezi az aut√≥t, majd v√©szh√≠v√°st (eCall) ind√≠t.

Az √©v folyam√°n jelenik meg a k√∂vetkezŇĎ fejleszt√©si l√©pcsŇĎ, ahol a rendszer az √ļtszŇĪk√ľleteken is √°tvezeti a j√°rmŇĪvet. Emellett v√°rosi forgalomban az aut√≥ oldalir√°ny√ļ vezet√©s√©ben is seg√≠t, ennek √©rdek√©ben pedig online az aktu√°lis kollekt√≠v adatokhoz is hozz√°f√©rhet. Az ir√°nyjelzŇĎ mŇĪk√∂dtet√©sekor a rendszer seg√≠t a s√°vv√°lt√°sban, szŇĪk kanyarokban pedig t√°mogatja a korm√°nyz√°st. A ElŇĎretekintŇĎ adapt√≠v sebess√©gszab√°lyz√°s (Predictive Cruise Control) ezut√°n m√°r az online forgalmi inform√°ci√≥kon kereszt√ľl jelentett akad√°lyokra is reag√°lhat. Mindezeken t√ļl az extrafelszerel√©sk√©nt k√≠n√°lt Parkol√°si asszisztens (Park Assist) - amely eddig a hossz- √©s keresztir√°ny√ļ parkol√≥helyek eset√©ben be- √©s ki√°ll√°skor a korm√°nyz√°s feladat√°t vette √°t - √ļj intelligens fejleszt√©si l√©pcsŇĎj√©ben a gyalogosg√°zol√°s √©s a t√°rgyaknak √ľtk√∂z√©s megelŇĎz√©se √©rdek√©ben m√°r automatikusan f√©kezhet is. A K√∂rnyezetmegfigyelŇĎ rendszer (Area View System) n√©gy kamer√°j√°val fel√ľln√©zetbŇĎl jelen√≠ti meg az ENYAQ SPORTLINE iV √©s k√∂zvetlen k√∂rnyezete k√©p√©t, m√©g az ugyancsak opcion√°lis tolat√≥kamer√°n√°l is jobb √°ttekint√©st ny√ļjtva.

Proaktív utasvédelem és akár kilenc légzsák

Ha minden vezetŇĎi seg√©drendszer ellen√©re is √ľtk√∂z√©s vesz√©lye √°ll fenn vagy a vezetŇĎ p√°nikf√©kez√©st kezdem√©nyez, a Proakt√≠v utasv√©delem (Crew Protect Assist) automatikusan √≥vint√©zked√©seket tesz az utasok lehetŇĎ leghat√©konyabb v√©delme √©rdek√©ben. Ennek sor√°n √ľtk√∂z√©s, kisodr√≥d√°s vagy borul√°s vesz√©lye eset√©n megfesz√≠ti a biztons√°gi √∂veket √©s felh√ļzza az ablakokat, illetve z√°rja az elektromos panor√°matetŇĎt. √útk√∂z√©skor ak√°r kilenc l√©gzs√°k is √≥vhatja az ENYAQ SPORTLINE iV vezetŇĎj√©t √©s utasait. Alapfelszerel√©s a fed√©lzeten a vezetŇĎ- √©s utasoldali elsŇĎ l√©gzs√°k, valamint az elsŇĎ oldall√©gzs√°kok √©s a k√©t fejl√©gzs√°k. Ut√≥bbiak f√ľgg√∂nyh√∂z hasonl√≥an fedik el az elsŇĎ √©s a m√°sodik √ľl√©ssor melletti oldalablakokat. Az elsŇĎ √ľl√©sek k√∂z√∂tti K√∂zponti l√©gzs√°k (Central Airbag) akad√°lyozza meg, hogy √ľtk√∂z√©skor az el√∂l √ľlŇĎk teste egym√°snak csap√≥djon. H√°tul a k√ľlsŇĎ √ľl√©shelyekhez extrafelszerel√©sk√©nt rendelhetŇĎ oldall√©gzs√°k.

* Bizonyos k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt nem √°ll teljes eg√©sz√©ben rendelkez√©sre a maxim√°lis rendszerteljes√≠tm√©ny. Az egyes menethelyzetekben rendelkez√©sre √°ll√≥ teljes√≠tm√©ny k√ľl√∂nb√∂zŇĎ t√©nyezŇĎk f√ľggv√©nye, mint p√©ld√°ul a k√∂rnyezeti hŇĎm√©rs√©klet, valamint a nagyfesz√ľlts√©gŇĪ akkumul√°tor a t√∂lt√∂tts√©gi szintje, hŇĎm√©rs√©klete, √°llapota √©s kora.


** Maxim√°lis elektromos teljes√≠tm√©ny 195 kW: az UN-GTR.21 szerint meghat√°rozott maxim√°lis teljes√≠tm√©ny, amely legfeljebb 30 m√°sodpercig vehetŇĎ ig√©nybe. Az egyes menethelyzetekben rendelkez√©sre √°ll√≥ teljes√≠tm√©ny olyan k√ľl√∂nb√∂zŇĎ v√°ltoz√≥ t√©nyezŇĎk f√ľggv√©nye, mint p√©ld√°ul a k√ľlsŇĎ hŇĎm√©rs√©klet, valamint a nagyfesz√ľlts√©gŇĪ akkumul√°tor t√∂lt√∂tts√©gi szintje, hŇĎm√©rs√©klete √©s √°llapota, illetve fizikai √∂reged√©se. A maxim√°lis teljes√≠tm√©ny el√©r√©s√©hez k√ľl√∂n√∂sen is sz√ľks√©ges a nagyfesz√ľlts√©gŇĪ akkumul√°tor 23 √©s 50 Celsius fok k√∂z√∂tti hŇĎm√©rs√©klete √©s 88 sz√°zal√©kot meghalad√≥ t√∂lt√∂tts√©gi szintje. Az elt√©r√©sek - k√ľl√∂n√∂sen az elŇĎbb eml√≠tett param√©terek eset√©ben - a teljes√≠tm√©ny cs√∂kken√©s√©hez vagy ak√°r a maxim√°lis teljes√≠tm√©ny teljes el√©rhetetlens√©g√©hez is vezethetnek. Az akkumul√°tor hŇĎm√©rs√©klete k√∂zvetett m√≥don, az √°ll√≥helyzeti l√©gkondicion√°l√°s funkci√≥j√°val is befoly√°solhat√≥ bizonyos m√©rt√©kig, t√∂lt√∂tts√©gi szintje pedig a t√∂lt√©si folyamat elŇĎtt egyebek mellett a j√°rmŇĪben is be√°ll√≠that√≥. Az √©ppen rendelkez√©sre √°ll√≥ teljes√≠tm√©ny a j√°rmŇĪ menetteljes√≠tm√©ny-kijelzŇĎj√©n l√°that√≥. A nagyfesz√ľlts√©gŇĪ akkumul√°tor kihaszn√°lhat√≥ kapacit√°s√°nak lehetŇĎ leghat√©konyabb megŇĎrz√©se √©rdek√©ben a napi haszn√°lat sor√°n c√©lszerŇĪ 80 sz√°zal√©kos t√∂lt√©si c√©l√©rt√©ket megadni (p√©ld√°ul a hossz√ļt√°v√ļ utaz√°sok elŇĎtt 100 sz√°zal√©kra m√≥dos√≠that√≥).

*** ElŇĎzetes adatok