1. Hírek
  2. Csehország legnagyobb teljesítményű ipari szuperszámítógépét helyezte üzembe a ŠKODA AUTO
2019.11.11.
Újdonság a ŠKODA-ról

Csehország legnagyobb teljesítményű ipari szuperszámítógépét helyezte üzembe a ŠKODA AUTO

Csehország egyik vezető IT-vállalataként a ŠKODA AUTO az ország legnagyobb teljesítményű ipari szuperszámítógépét helyezte üzembe székhelyén, Mladá Boleslavban. Az új computer két petaFLOPS (lebegőpontos műveletek másodpercenként; Floating Point Operations Per Second) számítási kapacitásával másodperc akár kétbilliárd számítási művelettel tesz lehetővé széleskörű aerodinamikai szimulációkat. A ŠKODA AUTO emellett új biztonsági megoldások és jövőbeni motorok fejlesztéséhez is felhasználja az új számítógép számítási kapacitását, amellyel az adatközpontban a jövőben már 15 petaFLOPS is lehetővé válik, vagyis a másodpercenkénti számítási műveletek száma 15 billiárdra bővül. Az autógyártó adatközpontja a lehető legmagasabb fokú adatbiztonságról gondoskodik és átgondolt konstrukciós megoldásai révén az energiahatékonyság következetes és tartós optimalizálásához is hozzájárul.

skoda

Klaus Blüm, a ŠKODA IT-vezetője hozzátette: "1969-ben kezdte meg működését a ŠKODA első IBM nagygép-szervere (Mainframe Server), s ma, pontosan ötven évvel később - még ha egészen más dimenziókban is - ismét mércéül szolgálhatunk az IT szakterületén. Új szupercomputerünk két számítógép-klasztert, 1008 csomópontot és 24 192 processzormagot tartalmaz, s összesen két petaFLOPS számítási teljesítményt érhetünk el vele - ami 67 milliárdszorosa a ŠKODA AUTO első mainframe-szerverének."

A számítási teljesítmény azonban fokozatosan 15 petaFLOPS-ra bővül, ami már 15 billiárd számítási műveletet jelent másodpercenként, mintegy tízszeresére növelve a jelenlegi számítási sebességet. A ŠKODA adatközpontja ezzel a jövőben az extrém kihívást jelentő nagyteljesítményű számítástechnikára (High Performance Computing; HPC) is alkalmassá válik. A vállalat műszaki fejlesztési és gyártási részlegei különböző vizualizációkra, virtuális valóság (Virtual Reality) megjelenítésekre és szimulációkra veszik majd igénybe e kapacitást, például a gyalogosvédelem fejlesztései, az aeroakusztikai és aerodinamikai szimulációk, illetve a motorpaletta korszerűsítéseinek területein.

A jövőben a hálózatba kapcsolt gépkocsik adatait is a számítástechnikai központ tárolja majd, amelyekre a lehető legmagasabb fokú adatbiztonság vonatkozik. Mindemellett a "Zöld jövő Stratégia" ("Green Future Strategy") alapvető elemét képező "Zöld Adat" ("Green Data") koncepció keretében az irodaépületek fűtésében egyebek mellett a számítástechnikai központ hűtéséből származó maradékhőt is felhasználják majd.

A ŠKODA AUTO IT-részlege az egyik legnagyobb ilyen intézmény Csehországban és a vállalat leggyorsabban bővülő részei közé tartozik. Az új adatcentrumért is felelős szakembercsapat folyamatosan keresi a tehetséges munkatársakat, s jelenleg is számos állásajánlatot írtak ki, az AI-szakértőktől az SAP-specialistákon át, egészen az adat- és üzleti elemzőkig. A jelentkezőket a technika legfrissebb állása szerinti, legmodernebb munkakörülmények várják.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.